Betöltés...
Kiemelt információs blokk

 

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy 2018. december 17. (hétfő) és 2019. január 7. (hétfő) között kastélyunk ZÁRVA tart.
Nyitás: 2019. január 8. (kedd), délelőtt 10.00.
Megértésüket köszönjük!
Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk!

 

 

A híres "edelényi festő", Lieb Ferenc 1769-ben kapott megbízást az épület keleti szárnya emeleti teremsorának kifestésére. A 18. századi világi falképfestészet olyan sajátos hangvételű remekműveit hozta létre a kastélyban, amely magával ragadja a mai szemlélőt, és észrevétlenül visszaröpíti a 240 évvel ezelőtti világba. A falképek rokokó figurális képei olyan elevenek, hogy az ábrázolt szereplőik szinte megérintenek. A hintázó hölgy suhogó rózsaszín ruhájával arcunkat söpri. Ha csöndben figyelünk, hallhatjuk az egymásnak szerelmet valló főúri pár suttogó szavait...

E falfestések a kastély legértékesebb részét képezik. Később, a 18–19. század fordulója körül egy jelenleg ismeretlen mester a fentiektől különálló szobát virágmintás, dekoratív festéssel díszített. Ez a helyiség a kastély díszterme mellett, a nyugati oldalon található. A 18. századi főnemesek társaságában puttók és mitológiai alakok, szimbolikus szereplők – évszakok, földrészek – sokasága ejti rabul a szemlélőt. Az edelényi kastély falfiguráinak rokonait a monoki Andrássy-kastélyban találjuk, amelyek szintén Lieb Ferenc alkotásai. Az "edelényi festő" személyének beazonosítása Jávor Anna kutatómunkájának köszönhető.