Betöltés...
Aktualitás dátuma: 2017. október 20., péntek - 14:00

A napokban érkezett  hozzánk egy csoport Sajóládról.  Dudás Gáspárné már korábban, 2 évvel ezelőtt,  is járt a kastélyban. A Ládi Körkép c. helyi információs és kulturális lapban akkor a következőképpen emlékezett vissza élményeire:

 

Edelényi Emlék

„Emlékezetes kirándulást tettünk az elmúlt év tavaszán Edelényben. Akkor, április elején nyitották meg a nagyközönség előtt a nagyszerűen felújított, gyönyörű barokk kastélyt, melynek látogatása 3D-ben látható kisfilm vetítésével kezdődött. A történet főszereplője a felvidéki vándorfestő Lieb Ferenc, aki a hajdani kastély termei közül hatban freskókat festett a 18. század második felében, az akkor tulajdonos megbízása szerint. A kisfilm segítségével egy élvezetes időutazáson vettünk részt, amely után már „más szemmel” kezdhettük a kastély látogatását. A film végén azon településeknek a neve volt olvasható, ahol a Mester – az elégedett grófnő ajánlásával – újabb munkalehetőségeket kapott.

Váratlan és kellemes meglepetés ért minket, amikor Sajólád nevét is olvashattuk a kivetítőn, ugyanis a festő korabeli munkája ezek szerint községünkben is látható.

Érdeklődésemre az idegenvezető templomunkat említette, ennek alapján én a mennyezeti freskókra gondoltam.

Természetesen utána néztem a történetnek. Megtudtam – Jávor Anna írásából – hogy az „edelényi festő” a miskolci minoriták és a diósgyőri pálosok számára 1772-78 körül készített műveket, melyek közül csak kevés maradt fenn. Talán az egyik Sajóládon a római katolikus plébániatemplomban. Ez a Remete Szent Pál kép.

Január 15-e Remete Szent Pál emléknapja. Ekkor emlékezik meg a római katolikus egyház Róla, aki a Sajóládon is gyökeret eresztett pálos szerzetesrend névadója, szellemi őse volt.

A kirándulás élménye, az ismeretek bővülése hatására nem csak az edelényi kastélyt látom más szemmel, de idehaza templomunk Remete Szent Pál képét is.”

 

Reméljük most is szép emlékeket idéz majd elő az itt töltött idő.