Betöltés...
Ünnepi nyitvatartás
Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy. 2019. augusztus 19-én (hétfőn) kastélyunk  nyitva tart!  2019. augusztus 20-án (kedden) a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepén is várjuk vendégeinket. Ezen a napon kiállításaink DÍJMENTESEN tekinthetőek meg, látogatóink érkezési sorrendben vehetnek részt a kastélytúrákon (max. 60 fő/túra). Előzetesen erre a napra bejelentkezéseket nem tudunk fogadni. Mindkettő napon 
 
Nyitás: 10.00 órakor. 
Tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30. 
Zárás: 17.30.
 
 
 

 

A díszterem – vagy ahogy a 18. századi Edelényben nevezték, a „nyári ebédlő palota” – volt a barokk kastélyok legfontosabb tere: a legreprezentatívabb helyiségnek szánták, a társasági élet központjának. Funkciójának megfelelően általában az épület mértani középpontjában helyezték el, ahogy ez Edelényben is történt. Méretei már önmagukban is sokatmondóak: magassága 9 méter, alapterülete pedig 183 négyzetméter.

Boltozatát – a 18. századi kastélyoknál ritkaságszámba menően – érdekes formákat mutató vakolatstukkó borítja, ami a 17. századi várak kora barokk termeit idézi. A kandallók feletti falmezőket eredetileg stukkóból készült fegyverdíszek díszítették, amire a hiányosan megmaradt lenyomatukból következtethetünk. A ma látható, korabeli fegyverkópiák az eredeti üzenetet közvetítik, és az építtető sikeres katonai karrierjére utalnak. A kőből épített kandallókat a Forgách-címer díszíti. Forgách Ferenc gróf az építtető L'Huillier báró veje volt, így nem meglepő, hogy címere előkelő helyre került.